20130615

El periodista Bertran Cazorla surt en llibertat després de la seva detenció pels mossos

El periodista Bertran Cazorla surt en llibertat després de la seva detenció pels mossos

  • L'han detingut els mossos a Ciutat Vella aquesta matinada · Ha anunciat que denunciaria els mossos per agressió
El periodista Bertran Cazorla ha estat posat en llibertat a primera hora de la tarda després d'haver estat detingut cap a les set del matí davant la comissaria de Nou de la Rambla dels Mossos d'Esquadra a Ciutat Vella de Barcelona. Els mossos d'esquadra l'acusen d'atemptat i desobediència a l'autoritat. Segons fonts properes al periodista, la detenció s'ha produït quan Cazorla s'hauria interessat per la detenció violenta d'un immigrant prop de la comissaria i els agents l'han identificat i arrestat. El preiodista ha denunciat maltractaments dels Mossos d'Esquadra i ha demanat passar un reconeixement mèdic per acreditar les lesions causades pels agents. Per contra, el Departament d'Interior ho nega i assegura que ha estat el detingut qui ha agredit tres agents, que segons afirma, han hagut de ser atesos al CAP Pere Camps.

Segons explica la Directa, a la sortida de la comissaria Cazorla ha denunciat abusos i agressions dels mossos: 'M'han apretat al cap, la boca, el nas, el coll, m'han fet tot tipus d'abusos.' Enmig d'aquests fets, Cazorla s'ha posat a plorar i ha dit: 'No ploro pel mal que m'esteu fent, sinó perquè a més ho feu portant l'escut de la Generalitat, i això encara em fa sentir més indignació.' El periodista ha dit que un dels mossos s'ha negat a parlar-li en català i que li ha dit que ho faria en castellà, i ha cridat: 'I viva España!' Ha anunciat que denunciaria les agressions i ha demanat al Departament d'Interior una investigació sobre els fets d'avui. Segons informa el setmanari, un cop acabades aquestes declaracions, ha marxat amb els seus pares a un centre mèdic perquè li facin una revisió completa i exhaustiva de les lesions provocades, que incorporarà a la denuncia.

Les primeres imatges de Cazorla en llibertat explicant què ha passat:


Segons testimonis citats per la Directa, Cazorla ha estat agredit en dependències policíaques. Les versions dels mossos i de fonts pròximes al periodista són contradictòries.

Versió dels fets segons testimonis i l'entorn del periodista

Segons fonts de la Directa, en què col·labora Cazorla, el periodista era davant de la comissaria de Ciutat Vella i ha volgut demanar informació sobre una identificació que feien els mossos. El setmanari informa que l'han detingut per haver agredit amb la clau d'un clauer dos agents. Un cop dins la comissaria de Ciutat Vella, li han requisat les seves pertinences. Quan anaven a deixa-lo anar 'hi ha hagut una enganxada amb quatre agents, que l'han agredit'. Fonts mèdiques citades per aquest setmanari diuen que Cazorla ha rebut 'cops de puny, de peu i una forts bufetada' i que ha estat traslladat a dependències sanitàries'.

Versió dels mossos d'esquadra i del Departament d'Interior

Per la seva banda, un portaveu dels mossos de l'àrea de Girona –que cobria els responsables de Barcelona que havien sortit per un reportatge– ha donat una primera versió dels fets a VilaWeb. Segons aquest portaveu, Bertran Cazorla estava aquest matí entre un grup de joves 'passats de voltes sota els efectes del consum d'alguna substància o d'alcohol' davant de la comissaria de Ciutat Vella cridant i creant aldarulls. Segons aquesta versió dels fets, els agents dels mossos d'esquadra han mirat de calmar els ànims del grup i, davant de l'actitud agressiva dels joves, han estat convidats a entrar a la comissaria per identificar-los. Un cop a l'interior de la comissaria, sempre segons la versió de la policia, Bertran Cazorla ha començat a empentar els agents que el volien identificar i a insultar-los i agredir-los. Aleshores ha estat detingut. La policia no ha confirmat si Cazorla havia hagut de ser atès a dependències sanitàries. En un primer moment, el portaveu dels mossos ha dit que no tenia més informació ni més detalls.

Més tard, Interior ha penjat un comunicat a la web de la Generalitat que explica la següent versió:

'Pels vols de les set del matí, uns agents del cos de mossos d’esquadra estaven parlant amb un ciutadà davant de la comissaria de Ciutat Vella, de la localitat de Barcelona. En aquell moment un noi, que anava amb un grup de persones, s’ha acostat als agents i els ha insultat. Els agents han demanat a aquesta persona que s’identifiqués, moment en el qual un altre jove del grup ha començat a insultar els policies. Els mossos han demanat a aquestes dues persones, per tal de preservar la seva intimitat, que entressin dins de la comissaria a efectes de ser identificades. Una vegada dins, se’ls ha identificat i se’ls ha comunicat que serien denunciades, mentre els agents continuaven rebent insults i amenaces d’un dels nois, que estava molt nerviós. Quan els mossos han informat als dos joves que ja podien marxar, el noi més alterat ha agafat un joc de claus i s’ha llançat a sobre d’un dels policies, mentre el colpejava. Dos agents més han intentat detenir el jove, que es resistia activament, i finalment han hagut de fer servir la mínima força indispensable per tal de reduir-lo i detenir-lo. Fruit d’aquest forcejament els tres agents han resultat ferits lleus. Després dels fets s’ha traslladat al detingut al CAP Pere Camps per tal que es verifiqués que el detingut no patia cap mena de lesió, que no fos la derivada exclusivament del fet de la resistència a la mateixa detenció. Els tres agents del cos de mossos d’esquadra han hagut de rebre assistència al mateix CAP de diferents lesions causades pel detingut.'

Qui és Bertran Cazorla?

Bertran Cazorla, membre de l'equip de premsa d'EUiA, ha escrit nombrosos reportatges sobre l'extrema dreta al nostre país, i fa temps que actualitza un mapa on hi va recollint tots els escàndols, agressions o declaracions xenòfobles de Plataforma per Catalunya. Un dels seus últims reportatges va tenir ressò a tot el país, va ser quan va destapar l'homenatge de Llanos de Luna a la Divisón Azul. Ha estat redactor becari a El País i corresponsal al Baix Llobregat de l'ACN. Periodista freelance, és autor d'un dels reportatges de l'Anuari Mèdia.cat d'enguany sobre les morts que hi ha hagut durant detencions en dependències policíaques

No hay comentarios: